Masáže v těhotenství

Těhotenské masáže patří mezi stále více vyhledávané služby. Nabízejí je fyzioterapeutky, masérky, aromaterapeutky i porodní asistentky či duly. Pro většinu lidí jsou masáže příjemnou relaxací, mají pozitivní vliv na fyzickou i psychickou pohodu nastávající maminky.

Těhotenské masáže mohou pomoci uvolnit namožené svaly.

Těhotné často trpí na bolesti v zádech, v kříži. Masáže pomáhají překonat únavu a napětí, podporují metabolismus a prokrvení tkání, zmírní potíže, které vznikají v průběhu těhotenství, redukují otoky, snižují krevní tlak, zmírňují projevy křečových žil, zvyšují lymfatickou a krevní cirkulaci, mírní bolesti kloubů a dolní části zad.

Doporučuji vybírat takové poskytovatele masáží, kteří nabízí přímo těhotenské masáže a mají tedy zkušenosti s péčí o těhotné ženy.

Doteky při těhotenské masáži by měly být jemné a citlivé.

Masáže se provádí většinou v poloze na boku vzhledem k rostoucímu bříšku nebo v poloze v sedě obkročmo na židli. Masáž by se neměla provádět v poloze v leže na břiše, aby nedocházelo k utlačování rostoucího miminka v děloze a ani v leže nazádech, kde naopak hrozí, že těžknoucí děloha svou vahou utlačí velké cévy, což by mohlo v tu chvíli vést k potížím s přísunem kyslíku k miminku.

Při masáži byste se měla cítit pohodlně.

Bříško je možné vypodložit pomocí speciálních podložek či ručníků. Mělo by vám být teplo. Masíruje se většinou nahřátými oleji. Můžete vybírat od masáže zad a šíje po masáž celého těla.

Masáže je možné provádět celé tehotenství, v prvním trimestru však nedoporučuji použití aroma olejů a celkově je potřeba, aby masáž byla v tomto období velice jemná spíše hladivá. Mnoho masérů těhotenské masáže v prvním trimestru neprovádí vůbec, já si ale myslím, že se není čeho bát, pokud se masáž provádí opravdu citlivě. Vždy masérce řekněte, že jste těhotná a v jaké fázi těhotenství se nacházíte, aby masáž mohla přizpůsobit.

Velmi oblíbené jsou v těhotenství aromamasáže. Při této masáži je třeba pečlivě volit esenciální oleje, masérka by vám vždy měla dát k vybranému oleji předem přivonět a až poté ho použít. V případě, že vám olej nevoní neměla by vás s ním masírovat, tělo je velmi moudré a pozná co je pro vás vhodné a co ne. Naopak to co vám voní hodně je přesně to co potřebujete. Obecně těhotným vyhovují květinové vůně jako je růže, neroli či heřmánek římský dále citrusy, vanilka, geránium… Nedoporučuje se použití kořeněných vůní jako skořice, šajvěj, cypřiš, rozmarýna, bazalka. Tyto byliny spouští porod, takže je můžete použít až v termínu porodu pokud si přejete podpořit, aby už porod začal. Pozor také na levanduli, ta je vhodná pouze pokud nemáte nízký tlak, pokud na nízký tlak trpíte, určitě levanduli nepoužívejte, protože tlak ještě více sníží a mohlo by se vám po ní udělat mdlo.

Masáž by se neměla provádět těsně po jídle, ale ani nalačno. Měla byste mít pokud možno prázdný močový měchýř. Po masáži je vhodné více pít čistou vodu, aby se z těla mohly odplavit odpadní látky, které masáž rozproudila.

Masáže rozhodně nedoporučuji pokud máte kožní problémy jako jsou ekzémy či vyrážky či přecitlivělost na masážní oleje. Masírovat by se nemělo při infekčním onemocnění, horečce, průjmech a pod. Pokud máte křečové žíly, je potřeba masírovat postižené obalasti velmi jemně. V případě rizikového těhotenství je lepší se o vhodnosti masáže poradit předem s porodní asistentkou či lékařem.

V těhotenství je potřeba být velmi opatrná při reflexních masážích, kraniosakrální terapii či vaginálním mapování.

Tyto techniky jsou v dnešní době velice oblíbené, ale v těhotenství je spíše nedoporučuji, protože jsou velice silné a mohou spustit různé netušené podvědomé procesy, čemuž bych se v těhotenství raději vyhnula. Rozhodně bych je nevolila v prvním trimestru. Případně spíše až ke konci těhotenství pro podporu rozběhnutí porodu.

Pokud v těhotenství trpíte na bolesti v zádech a masáže nepomáhají doporučuji obrátit se na zkušenou fyzioterapeutku, která vám doporučí vhodné cviky případně může přímo provést odblokování tzv. esíček či kostrče. Rozhodně se nenechte odbýt tím, že v těhotenství záda bolí každou druhou ženu, to že je něco běžné ještě neznamená, že je to v pořádku. Každá bolest nám vždy říká, že dáné části těla máme věnovat pozornost.

Pokud vám masáže dělají dobře, můžete v nich pokračovat i doma s partnerem.

Nechte se od partnera hýčkat a opečovávat. Ukažte mu co vám dělá dobře a na oplátku můžete namasírovat i vy jeho. Masírovat vás pak může partner i při samotném porodu, což spousta žen popisuje jako velmi úlevné od bolesti.

Když je řeč o masážích, ještě bych zmínila jednu důležitou masáž v těhotenství a to je masáž hráze jako příprava k porodu.

Jedná se o jemné masírování kůže mezi pochvou a konečníkem, což je místo kde při porodu nejčastěji dochází k poranění.

Díky masážím však tato tkáň může získat větší pružnost a tím se sníží riziko poranění. Masíruje se každý den alespoň pět minut, začít můžete už od 30. týdne těhotenství ale i později, nikdy není pozdě. Masírovat můžete klidně olivovým olejem nebo si můžete pořídit olej přímo určený na masáž hráze.

Výzkumy ukazují že masáž hráze je velmi účinná.

Masírovat hráz můžete sama nebo můžete poprosit o pomoc partnera.

Další masáží, kterou doporučuji v těhotenství je každodenní jemná masáž bříška, hýždí a prsou jako pevence strií. Takovou masáž opět provádí těhotná žena sama. Existuje velké množství kosmetických přípravků určených přímo jako prevence vzniku strií.

autorka článků na blogu